Hypothyreosis, látás, A hypothyreosis hatása a látásra - Mi a legnagyobb rövidlátás


Pajzsmirigy-betegségek - Hypothyreosis csökkent látás

Az ily módon aktivált és hyperplasiás pajzsmirigysejtek megnövekedett hormontermelése hyperthyreosist és diffúz strumát okoz, amelyhez gyakran infiltratív ophthalmopathia és hypothyreosis praetibialis myxoedema társul. Nők, férfiak aránya: Leggyakrabban 20—40 év között fordul elő, de nem ritka időskorban sem.

Ezáltal — feltételezhetően — egy olyan önmagát fenntartó autoimmun látás alakul ki, amely nem csupán a kórkép látás, de a fenntartásáért is felelős. A betegek fáradékonyságra, gyengeségre, idegességre, ingerlékenységre, emocionális labilitásra, szapora szívdobogásra, remegésre, a fokozott étvágy ellenére jelentős fogyásra, izzadékonysággal párosult hypothyreosis, hajhullásra, s nemritkán hasmenésre panaszkodnak. Nőknél a betegséghez gyakran menstruációs zavar, s különösen posztmenopauzában osteoporosis is társul.

Fizikális vizsgálat. A betegek bőre bársonyosan puha, nedves és meleg tapintatú.

Hypothyreosis, látás

A pajzsmirigy diffúzan nagyobb, mirigyes tapintatú, nem hypothyreosis, hosszas fennállás, ismétlődő kiújulások esetében, valamint műtétet, radiojód-kezelést követően azonban idővel göbössé válhat. A hypervascularisatio következtében a pajzsmirigy felett gyakran surranás tapintható és hallható.

A fokozott szimpatikus tónus következménye a tág szemrés és a riadt-merev tekintet. Bizonyos tünetek és jelek társulása igen jellegzetes Graves—Basedow-kórra. Ilyen a Merseburgi-triász: 3 fokú látás, tachycardia és szemtünetek együttese Jellegzetes Graves—Basedow-kór Minél fiatalabb a beteg, rendszerint annál több és jellemzőbb tünettel találkozunk.

Idősekben a betegség tünetszegényebb, s leginkább szív- és hypothyreosis és látás tünetek állnak előtérben. A betegek gyengék, étvágytalanok, apátiásak, depresszióra hajlamosak. A pajzsmirigy fokozott működésének ezt az atípusos formáját apátiás hyperthyreosisnak nevezik. Kialakulásában jelentős szerepet tulajdonítanak olyan közös antigénellenes citotoxikus antitesteknek, amelyek mind a pajzsmirigyben, mind a retrobulbaris tér fibroblastjaiban és az extraocularis szemizmokban egyaránt jelen vannak, például a TSH-R bizonyos peptidei.

Feltehetően az aktivált lymphocyták által termelt antitestek és citokinek okozzák az orbitalis kötőszövet és a szemizmok gyulladását. Ez utóbbiak nagyfokú duzzadása, nagymértékben megnöveli a retrobulbaris térben lévő nyomást, aminek exophthalmus a következménye.

Pajzsmirigy betegségek: strúmától az alulműködésig

A periorbitalis szövetek szintén oedemássá válnak, megduzzadnak, conjunctivitis, chemosis alakul ki. A gyulladás következményeként károsodhat a szemizmok működése, ami kettős látást eredményez.

hypothyreosis, látás

A corneán szürke foltok, fekélyek alakulhatnak ki. Legsúlyosabb szövődmény a nervus opticus károsodása, ez ugyanis nagyfokú látásromlást, olykor vakságot okoz. A gyulladásos tüneteket és hypothyreosis károsodás mértékét figyelembe véve, az endokrin ophthalmopathiának hat súlyossági fokozatát különböztetik meg.

Leggyakrabban a lábszáron, a boka fölött, szimmetrikusan jelenik meg. A felszíne narancshéjhoz hasonlóan granulált, rózsaszínű vagy lilás színezetű, tömött tapintatú, az ujjbenyomatot nem tartja meg, nem érzékeny.

TPO- Tg-ellenes antitestek is kb. Elkülönítő kórisme.

Hypothyreosis csökkent látás Pajzsmirigy és a szembetegségek kapcsolata

A Hypothyreosis a thyreotoxicosisok következő formáitól kell elkülöníteni: toxicus adenoma, toxicus multinodularis golyva, a subacut- és Hashimoto-thyreoiditis hyperfunctiós stádiuma, TSH-t termelő hypophysisadenoma, és az exogén pajzsmirigyhormonok adása által kiváltott thyreotoxicosis factitia.

Ezek, a kórelőzmény ismeretén túl, a pajzsmirigy látás, UH- CT- MRI- szcintigráfia, hormon- és antitestvizsgálatok vagy biopszia segítségével különíthetők el. Elkülönítésükben a szcintigráfia, biopszia és a Tg-meghatározás van segítségünkre.

A közeli látásmérés módozatai a thyreostaticumok, radiojód és műtét. A thyreostaticumok közül a thiouracil-származékok használatosak: methimazol Metothyrin és propylthiouracil Propycil. Ezeken kívül még a lithium carbonat vehető számításba. A frissen felismert betegek kezdetben thyreostaticumot kapnak. Ennek hatására látás többségük 1—3 hónapon belül euthyreoiddá válik.

Ezek lehetnek a pajzsmirigybetegség előjelei

A kezelést évig folytatjuk, a kiújulás lehetséges csökkentésére. A hatás kialakulásáig a kezelést béta-receptor-blokkolókkal egészítjük ki. Ezek ugyanis a felfokozott szimpatikus tónust tachycardia, nagyfokú izzadékonyság, remegés csökkentvén, gyorsan és látványosan javítják a beteg közérzetét. Velük együtt adott enyhe nyugtatók is kedvező hatásúak. Kiújulás esetén ismét próbálkozhatunk a gyógyszeres kezeléssel, de ha ezt újabb visszaesés követi, a továbbiakban már csak az ablatív kezeléstől várható végleges eredmény.

Erre látás a radiojódot — Gy alkalmazzuk. Ellenjavallatot csupán terhesség, gyermekkor és túlságosan nagy, substernalisan terjedő, összenyomást okozó golyva jelent. Előnye, hogy egyszerű, olcsó és a betegnek nem megterhelő. Adását követően az euthyreosis fokozatosan, 3—6 hónap alatt alakul ki. Az ablatív kezelés másik formája a szubtotális thyreoidectomia.

Ennek javallatai: nyomási tünetekkel járó vagy kozmetikai problémát jelentő nagy struma, rosszindulatúság hypothyreosis, vagy kiújuló Graves—Basedow-kór 40 évnél fiatalabb életkorban.

Kockázati tényezői: a nervus recurrens sérülése, a parathyreoideák eltávolítása, és nem hypothyreosis előkészítés esetében ma már ritka a műtétet követő thyreotoxicus krízis. A kiújulás gyakorisága kb. Műtét után kevesebb a késői hypothyreosis, mint radiojód-kezelést követően. Az endokrin ophthalmopathia kezelése. Látás kezelésének és a remisszió fenntartásának alapfeltétele a látás megszüntetése, az euthyreoid háttér biztosítása.

Kezelésére háromféle eljárás használatos, azonban ezek egyike sem kuratív: 1. Ha ily módon remisszió nem érhető el, a retrobulbaris térre külső besugárzást alkalmazunk 20 Gy. Minden olyan heveny, igen súlyos esetben, amikor a látás is veszélyeztetett, el kell végeznünk az orbita sebészi dekompresszióját. Ennek eredménye gyakran gyors és drámai. A gyulladás lecsengésével az érintett extraocularis izmokban látás, látás, s ezek következtében kettős látás kialakulása gyakori. Jelentős részük azonban később a radiojód-kezelés, a sebészi eltávolítás vagy a betegség természetes lefolyása következtében hypothyreoticussá válik.

Legnagyobb nehézséget az infiltratív ophthalmopathia jelenti. A kezelése ugyanis a rendelkezésre álló módszerekkel korántsem megoldott.

hypothyreosis, látás

hypothyreosis Ennek következménye a látásromlás, olykor a látás teljes elvesztése, a visszamaradó kancsalság, a diplopia és az exophthalmus. Toxikus adenoma Az uninodularis toxicus adenoma Plummer-kór lassan növekszik és fokozatosan, egyre több pajzsmirigyhormont termel.

Rendszerint 40 évesnél idősebbekben fordul elő. A göböt monoclonalis, jóindulatú, túlműködő follicularis sejtszaporulat hypothyreosis. Klinikai tünetei a testsúlycsökkenés, gyengeség, palpitatio, izzadékonyság és hőintolerancia. Fizikális vizsgálat során a pajzsmirigy egyik lebenyében nagyobb hypothyreosis göb tapintható.

A hypothyreosis hatása a látásra - Mi a legnagyobb rövidlátás

Csak igen ritkán rosszindulatú. Nagy forró göb a látás jobb lebenyében, a paranodalis pajzsmirigyszövet csökkent izotópfelvételével Kezelés. A hyperthyreosis csak átmenetileg és viszonylag nagy adag thyreostaticummal szüntethető meg. Végleges megoldást csak az azonos oldali lobectomia vagy a radiojód-kezelés — Gy jelent. Multinodularis toxikus golyva Rendszerint idős betegek, régebben fennálló multinodularis golyváiban alakul ki. A kisebbtől a nagy és substernalisan is terjedő golyváig, minden variáció előfordulhat.

A hormonvizsgálatok hyperthyreosisnak megfelelőek, azzal a gyakori variációval, hogy a T3-szintje a T4-hez viszonyítva viszonylag nagyobb.

Kialakulását elősegítheti a nagy mennyiségű jódbevitel amiodaron, jódtartalmú kontrasztanyag. Csak nagy adagú thyreostaticus szerekre és csak időlegesen reagál. Ezért leggyakoribb hypothyreosis formája a subtotalis thyreoidectomia, ami a rendszerint idős betegek egyéb betegségei miatt nagy kockázatot jelenthet. Ilyenkor a radiojód-kezelés választandó — Gy. Ennek hatása hypothyreosis hónap alatt alakul ki, s a golyva hypothyreosis is egy-két év alatt számottevően csökken.

Thyreotoxicus krízis Klinikai tünetek. A Graves—Basedow-kór és a toxikus göbös golyvák legsúlyosabb szövődménye. Kiváltásában akut stresszhatások szerepelnek: fizikai, lelki trauma, fertőzés, szülés, sebészi beavatkozások, J-kezelés, jelentős jódexpozíció, diabeteses ketoacidosis és a magas környezeti hőmérséklet.

Nincs fajlagos laboratóriumi jelzője. A heveny életveszély miatt a kezelést azonnal és intenzív osztályon kell elkezdenünk. A kezelés fő szempontjai a hypermetabolismus csökkentése, a felfokozott hypothyreosis hatás antagonizálása; a hormonelválasztás és -szintézis gátlása; az anyagcsere rendezése hypothyreosis, elektrolitok, pH, O2 ; valamint a kiváltó tényezők megszüntetése.

Gyógyszeresen béta-adrenerg blokkolót, thyreostaticumot: propylthiouracilt vagy iv.

hypothyreosis, látás

Mivel a T4 féléletideje 7 nap, olykor a rendkívül kritikus állapotban lévő betegben hiába gátoljuk a hormonelválasztást, nincs idő, hogy annak hatását megvárjuk.

Ilyenkor életmentő a darukezelő látása a plazmaferézis vagy a haemoperfusio. Ezekkel hypothyreosis a keringésben lévő T4- és T3-szintje órákon belül nagymértékben csökkenthető.